2012-06-13

Orange Ricotta Cake/ Kolač s narančom i ricottom


Anything with ricotta is fine with me. More than fine :) I love ricotta flavour in desserts, especially in cakes, and one of my favorites is lemon ricotta cake.  Readers who are following me for a while now know that I am in love with lemons, especially in cakes!  I have adapted one of my dearest recipes for lemon ricotta cake (will post it soon) , made a few changes and the result was this orange ricotta cake. Ricotta cheese adds flavour and richness to this simple and very moist cake, and if you use homemade ricotta, it will taste even better! Have you ever made ricotta at home? It is so easy to make, inexpensive, and once you make it, you will be in love with the taste of it! If you are interested in a tutorial how to make homemade ricotta cheese, let me know!


Für deutsche Übersetzung bitte HIER klicken





Orange Ricotta Cake

(for round baking pan 24-26 cm)

Ingredients

 

3-4 oranges, sliced (organic)
250 g cake flour (or all-purpose flour)
100 g butter (room temperature)
170 g sugar
250 g ricotta cheese
3 eggs
grated lemon zest & juice of 1/2 lemon
1 teaspoon grated orange zest
juice of 1 orange
1 1/2  teaspoons of baking powder
pinch of salt
 
 

Method


1. Preheat the oven to 180°C / 350 F. 
2. Use parchment paper for the baking pan. 
3. Slice the whole oranges thinly, then place them at the bottom of the baking pan, and baking sides.
3. In a bowle beat the butter, sugar and ricotta cheese until creamy, set aside.
Separate eggs (yolks from the white), stir the yolks into the dough.
4. In another bowl beat the whites until stiff. 
5. Add to the dough sifted flour, baking powder, salt, lemon & orange juice and zest, combine well. 
6. Stir in stiffed egg whites (with a wooden spatula), until it is just combined. 
7. Pour the batter into the prepared baking pan. 
8. Bake at 180°C / 350 F for 40- 45 minutes or until a skewer inserted comes out clean. 

Serve warm or cold.











Ako me redovno pratite, sigurno znate da sam veliki limunoljubac, volim limun ponajviše u kolačima, stalno isprobavam nove recepte, ali ne stižem da ih objavim. Danas ću podijeliti s vama adaptiranu verziju meni najdražeg kolača od ricotte i limuna (recept ću objaviti drugom prilikom), ovog puta s narančama (a ima i malo limuna :)) Imala sam lijepe, nešpricane naranče iz organskog uzgoja, pa sam malo eksperimentirala, i dobila sam jako ukusan, sočan, fin kolač. Uz to sam imala i dovoljno domaće ricotte, koju je vrlo lako napraviti, podijeliću uskoro receptić s vama!









Kolač s narančom i ricotta sirom

(za kalup 24-26 cm promjera)

Sastojci

3-4 naranče (iz organskog uzgoja) , isječene na tanke kriške
100 g maslaca (sobne temperature)
250 g brašna (glatko)
3 jaja
250 g ricotta sira 
170 g šećera
1,5 žličice praška za pecivo
sok + korice 1/2 limuna 
prstohvat soli
sok 1 naranče
korice 1/2 naranče


 

Priprema  

1. Peć zagrijati na 180° C.
2. Kalup obložiti papirom za pečenje.
3. U posudi umutiti maslac, šećer i ricottu, dok ne dobijete kremastu smjesu. U ovu smjesu dodati 3 žumanjka, a bjelanjke u zasebnoj posudi izmutiti u čvsti snijeg. 
4. U smjesu s žumanjcima postepeno dodati prosijano brašno s praškom za pecivo, dodati so, limunov i narančin sok te izribane korice limuna i naranči, i umutiti. 
5.Spatulom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka u tijesto, taman toliko da se svi sastojci sjedine.
6. U kalupu ravnomjerno rasporediti tanko najsečene kriške od naranči, po dnu i sa strane. 
7. Smjesu izliti u kalup.
8. U prethodno zagrijanoj pećnici peći  na 180°¨C 40-45 minuta. Test s čačkalicom.



Servirati toplo ili hladno. Uživati!
















60 comments:

  1. Your ricotta cake is so pretty, Tanja. I love the way you lined the baking pan with orange slices - it makes a lovely presentation!

    ReplyDelete
  2. Predivno, izgleda sočno i sigurno miriši krasno :) Jako volim te okuse, nježni su i takvi kolači nemaju mane, a i ove naranče s vanjske strane su super :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Hvala Vera! Jednostavna, ukusna i efektna, takvi kolači su mi jako dragi :)

      Delete
  4. Divno izgleda, volim takve,nepretenciozne, jednostavne kolače koji su prepuni okusa i sočnosti. Bilježim za, ipak, malo hladnije dane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako isprobaš, javi utiske! :)

      Delete
  5. Ovo je stvarno predivno.. i dekorirano a sigurno i ukusno :)
    A vjerujem i jakooo sočno.
    Naranču obožavam tako da bi mi sigurno bilo fino!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Aria :) Da, kolač je jako sočan!

      Delete
  6. Baš mi je drago da su naranče dobile glavnu ulogu, a ne limun. Još da mi je doći do nešpricanih naranči ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malo za promjenu da i naranči dam glavnu ulogu, a ne (opet) limunu :) Što se nešpricanih naranči tiče, ja ih kupujem u Bio-tržnici, malo su skuplji, ali se isplati, okus je veličanstven...

      Delete
  7. Replies
    1. Hvala Senka, javi dojmove kad budeš isprobala :)

      Delete
  8. Svidja mi se kako izgleda... sledeci put stavi i ekstrakt od badema i videces razliku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlična ideja, volim okus badema, moraću isprobati idući put!

      Delete
  9. Kolac izgleda fenomenalno, i znam da fino mirise, jer sadrzi i koru narandze u sebi.
    Ricota je jedna od onih divnih namirnica koje daju bezbroj mogucnosti za kreativnost!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jasna! Ricotta sir je i meni jako draga namirnica, volim ga jesti uz domaći kruh, ali i u desertima, salatama...Varijanti ima bezbroj, mljac :)

      Delete
  10. so pretty love how you got the oranges on it

    ReplyDelete
  11. Прекрасен кейк,Таня!И много ефектен!Рецептата е супер,браво!

    Пожелавам ти хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!
      Хубава да бъде и за теб :)
      Поздрави

      Delete
  12. Zamaman kolač punog okusa i mirisa.

    ReplyDelete
  13. Uh,kako ja volim ovakve kolače,izgleda famozno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja ih obožavam :) Hvala ti, Irena!

      Delete
  14. I love ricotta anything too and this cake is now high on my baking list
    thank you for the inspiration Tanja and for the stunning pictures

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, dear friend! Let me know if you liked it :)

      Delete
  15. Tanja, prelepa je! Fotke i torta, perfect! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisu ni blizu fantastične kao tvoje čarobne tortice:) Hvala ti :)

      Delete
  16. Baš i nisam neki ljubitelj ovog tipa kolača, ali su sastojci tako fini da obećava mekanu i sočnu strukturu. Ovo će biti odličan izbor za vrele dane, da lepo osveži.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, kolač ja jako mekan i sočan, Taci! Ako se odllučiš isprobati ovaj kolač biće mi drago ćuti tvoje utiske!

      Delete
  17. Torta izgleda predobro i prefino, a kombinacija okusa zvuči jako osvježavajuće!

    ReplyDelete
  18. ajme koja divota, obožavam i skutu i naranče....ovo ću svakako isprobati!
    čekam tutorial za izradu skute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Važi, čim budem imala malo više vremena, budem napravila tutorijal za izradu skute!:)

      Delete
  19. I am a follower of your blog as it is inspiring.
    I love everything you put here. I will always return.
    Kiss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for visiting my blog and your lovely comment, A Delicodoce!

      Delete
  20. Beautiful cake Tanja! I love the color and the recipe. I can't wait to see your take on ricotta! Enjoy your week ahead!!xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Sandra :) Puno pozdrava!

      Delete
  21. Zdravo tanja, ovaj kolac izgleda bozanstveno....! obozavam pomorandzu u kolacima, a strasno mi e dopadaju ove pomorandze koje ukrasavaju tortu...ja imam jedan slican recept ali je bez ricotte a umesto brasna se stavljaju mleveni bademi...moram da ga iskopam i stavim na blog...Ovu tvoju varijantu cu obavezno da probam...
    Pozdrav iz Rima,

    ReplyDelete
  22. kako sočno izgleda!!! i ja obožavam kolače sa rikotom. a još kad je tu i narandža...njami
    bukmarkujem!:)

    ReplyDelete
  23. Delicious and beautiful, I love the ricotta in cake. Awesome perfect.

    ReplyDelete
  24. Vidio sam već ovaj recept i sjećam se da sam se najviše divio kako si uspjela posložiti ove narančine kore. Ovo definitivno ne bih uspio napraviti. :))
    Ali da je okusom sigurno fina kao što se vidi iz tijesta (a inače obožavam bilo kakve kolače koje ima ovakvo slično tijesto) - to je sigurno! :)

    ReplyDelete
  25. Wonderful pictures and a really great recipe! I have to try it!

    ReplyDelete
  26. I'm so attracted by the orange slices on the side of the cake. It's so pretty!!! Orange slices, lemon slices... I don't know what else we can do it, but this is one of beautiful cake I've seen! Orange and ricota combination is fun too. I wish I can have a piece with my favorite earl grey tea!

    ReplyDelete
  27. Ovo je kao da se sunčeko spustilo na tanjur! :) Prekrasno, mogu zamisliti miris i tek!

    ReplyDelete
  28. Nekoliko puta sam videla recept za neki jako slican kolac, ali jos nisam probala. Zamisljam da mu je ukus fenomenalan! A svakako jako dekoartivno izgleda...

    ReplyDelete
  29. Ricotta cake sounds amazing!

    ReplyDelete
  30. Zanimljiva kombinacija, svidja mi se jako, volim takve 'biskvitaste' kolace, tocno mogu zamisliti i miris i okus mmmmm ;))

    ReplyDelete
  31. This cake looks so amazing and delicious! Greetings from my kitchen!

    ReplyDelete
  32. looks delicious! thanks for following! took you to my blog roll :)! all the best! M.*

    ReplyDelete
  33. Tanja, this cake is gorgeous. I can almost taste its citrusy freshness!

    ReplyDelete
  34. Never had a ricotta cheese cake before, this sound so yummy!

    ReplyDelete
  35. Odlična je, rastu mi zazubice gledajući!

    ReplyDelete
  36. Oooo, ovo bi se moglo probati s paškom skutom, a baš joj je počela sezona! što mislite? ;) posjetite Siroteku - sjedište Paške sirane u blogosferi :D
    http://siroteka.wordpress.com/

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...