2012-07-27

Olive Seed Crackers/ Integralni krekeri s maslinama


Olive Seed Crackers make a delicious and nutritious snack. You only need a few ingredients to make tasty crackers, whether as a perfect snack in the office, or when you decide to warm up your couch, for a movie night...  I like my crackers with cottage cheese, and olives, tomatoes, spring onions or cucumbers. You can make these crackers with any kind of seeds, up to your taste. I have used sesame seed, flax seeds and pumpkin seeds, a great combination of flavours!





Olive Seed Crackers

Ingredients


150 g whole wheat flour
50 g rye flour
1 tbs ground flax seeds
1 tbs ground sesame seeds
1 tbs ground roasted pumpkin seeds
1/2 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon sea salt (I took Fleur de Sol)
1/2 teaspoon garlic granulate (*optional)
50 ml of extra virgin olive oil
6-7 green olives, pitted
1 egg
2 tbs water


Method 

 

Preheat oven to 180 Degrees (350 F). 
In the bowl of the food processor, using the regular metal blade, combine the seeds, salt, and garlic granulate. Turn food processor on and let it whir for 2-3 minutes until the seeds have turned into a dense flour. In a bowl combine wholewheat and rye flour,  add baking powder. Then add the ground seeds into the flour, combine well, then add very finely chopped or mashed olives, olive oil ad egg, knead.  Slowly add water, knead well until combined.
Let the dough rest for 20 minutes, then, between parchment paper, roll the dough as thin as possible, in as close to a rectangle shape as possible. Using the parchment paper, flip the whole rectangle of dough onto a cookie sheet, keep the crackers on a layer of parchment paper to bake for easy removal. Cut into rectangles with a pizza cutter or sharp knife. Decorate every cracker by cutting it with a fork. 
Allow to cool while still on the cookie sheet, then break along scored lines and serve with cheese.

 











Prije nego što sutra krenem na odmor, htjela bi podijeliti ovaj jednostavni a vrlo ukusni recept za krekere, koji će vam poslužiti kao divan, zdrav međuobrok na poslu, ili ako vam se nešto fino gricka uz knjigu ili dobar film... Ovaj put sam koristila sjemenke lana, susama i bundeve, ali u biti možete sve vrste sjemki kombinirati, po želji i ukusu!  Ove krekere običnop jedem uz svježo sir, u obovom slučaju je to bio cottage cheese, uz dodatak crnih maslina, mladog luka i sjeckanog paradajza. Odlično idu i uz svaki namaz od sira, preporučujem, isprobajte!





Integralni krekeri s maslinama


Sastojci (za 1 pleh) potrebno je: 


150 g integralnog pšeničnog brašna
50 g ražanog brašna
Po želji:
1 žlica sjemena lana,
1 žlica susama
1 žlica sjemenke bundeve ili suncokreta
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice morske soli  (ja sam stavila Fleur de Sol)
6-7 zelenih maslina, bez koštice
1/2 žličice granulata češnjaka  (po želji)
50 ml djevičanskog maslinovog ulja
1 jaje
2 žlice vode


Priprema

Peć zagrijati na 180 C. 
U jednu zdjelu staviti brašna, dodati prašak za pecivo, izmiješati.
Napraviti brašno od sjemenki tako što što sameljete sve sjemenke u blenderu. Dodati brašnu, izmiješati.
Masline isjeckati na jako sitne komadiće ili sameljite u sjeckalici (ili blenderu), dodati maslinovo ulje, granulat češnjaka, morksu sol, dodati brašnu i samljevenim sjemenkama. Rukom sve izmiješati, dodati jaje i po potrebi vodu. 
Ostaviti tijesto nekih 20 minuta da se odmori u frižideru. 
Tijesto se vrlo lijepo i lako oblikuje, ne lijepi se, najlakše je da tijesto rastanjujete između dva pek papira, i to što tanje, i onda pravite krekere po želji, okrugle čašom, ili modlicama, ili ih sijecite. 
Izbockati svaki kreker villjuškom.
 Peći otprilike 15 minuta. 
Nakon pečenja pustiti da se ohlade nekoliko minuta na plehu, i najbolje servirati sa svježim sirom ili namazom od sira. 
Uživati!


















46 comments:

  1. Crackers are one of my favorite snacks, I'd love to make my own!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Laura! Homemade crackers are simply the best, I trully recommend you to try it!

      Delete
  2. Your crackers should be a real delight. I wish a good weekend and kisses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! Have a wonderful weekend too!

      Delete
  3. Jednom riječi opisano : P r e d i v n o ! ;) Masline obožavam.

    ReplyDelete
  4. Zdravi i fini krekeri!
    svidja mi se i kako si ih dekorirala i poslikala.
    Ugodan odmor ti želim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, zdravi su i pomalo i zarazni! Hvala :)

      Delete
  5. Odlični krekeri, obožavam ovu kombinaciju sjemenki. Lijepo se provedi na odmoru!

    ReplyDelete
  6. Tanja, looks so good. A perfect appetizer :).

    ReplyDelete
  7. Fantazija i od recepta i od vrhunskih fotogrfija!!

    ReplyDelete
  8. Tanja, predivni su i krekeri i fotke! Jako, jako lepo! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki, drago mi je da ti se dopadaju! Pozdrav!

      Delete
  9. Fini krekeri, sviđa mi se dodatak sira :) Ugodan odmor :)

    ReplyDelete
  10. Tako su ti super ispali pravi originalni a domaći. Meni su to previše zarazne grickalice i ja se ne smirujem dok ih ne slistim,pa ih zato ne pravim osim ako nije za neku priliku specijalnu, tj. za goste.

    ReplyDelete
  11. ovo su bogati krekeri!!mljac

    ReplyDelete
  12. uživaj na odmoru!
    krekerići su izvrsni

    ReplyDelete
  13. Fantastično izgledaju krekeri,fotke su prekrasne:)

    ReplyDelete
  14. i can eat crackers every single day...and yours my friend look so tempting and delicious! Love the flavor, especially because it's savory!
    Stunning pics!
    Have a lovely weekend!

    ReplyDelete
  15. ako ih nemam u kuci,traze se,ako ih napravim,rijetko da ih i probaju i tada ja jedem i jedem i nista nije dobro za mene,a zao mi je da bacim,ponekada ih izmrvim i pohujem mesom s njima ,odlicno je,da tako fini okus i bude hrskavo !! :)

    ReplyDelete
  16. Krekeri su ti divni i prekrasno si ih dekorirala. Moram reći da se i dalje divim svakoj tvojoj novoj fotografiji, prava si umjetnica :)

    ReplyDelete
  17. Odlicno iskombinirani Mediteranski ukusi!

    ReplyDelete
  18. Oh these mini crackers are going to give me a hard time to stop munching! :D I love how you put toppings on the crackers - so gorgeous!

    ReplyDelete
  19. Wonderful crackers my friend!
    I love olive flavor and I just know these will be an instant hit in my kitchen.
    I can't wait to make these

    ReplyDelete
  20. Prekrasni mali zalogajcici i fotke koje me ostavljaju bez reci, jako mi se svidja to nezno svetlo i pozadina cije obrise tek naziremo u izmaglici.:)))

    ReplyDelete
  21. Krekeri su izvrsni i super si ih napravila, a kao i uvijek posebno uživam u tvojim odličnim fotkicama i prezentaciji !
    Uživaj i ti na odmoru, lijepo se provedi i vrati puna novog elana i inspiracije !

    ReplyDelete
  22. crackers looks so delicious :) and amazing pictures :)

    ReplyDelete
  23. bas , bas fini! bukmarkujem:)
    ej kakav je ukus te soli fleur de sol? nisam nikad probala al vec nekoliko puta sam se susrela sa tim....

    ReplyDelete
  24. Delicious looking crackers! I love the ingredients you've used.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  25. Oh my goodness, these crackers look sooo heavenly delicious. The shots are amazing, Tanja!

    ReplyDelete
  26. odlični! krekere sa maslinama nisam nikad probala, sigurno su jako fini!
    kako preživljavaš bez šećera? i ja bih trebala na čišćenja al sve me strah organizacije...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pravila!:) stvarno su fini! savršeni uz salatu za večeru.

      Delete
  27. Obožavam krekere općenito i mene kad bi se pitalo ja ljeti nebi ništa kuhala a ni jela, osim ovako nešto baš poput ovih tvojih krekera s maslinama, češnjakom, sezamom mmmm..Odlično izgledaju!

    ReplyDelete
  28. Elegantni i zamamni! :) Odličan recept i prezentacija i fotke! :)

    ReplyDelete
  29. Those look absolutely fantastic! Have to try them some time soon!

    ReplyDelete
  30. Tanja, krekeri su ti predivni! A tek fotke, baš uživam u njima :)

    ReplyDelete
  31. Odlično izgledaju i vjerujem da su sjajni. Krasne fotke a i prezentacija :)

    ReplyDelete
  32. zgodno, baš sam nedavno dobila sličan recept, spremam se to isprobati

    ReplyDelete
  33. Ohh darling nowaday everybody´s cooking sweet things (me too) but this sounds Gorgeous, thanks for sharing !!!! :)

    ReplyDelete

Thank you for visiting & leaving a comment!
Hvala na posjeti i Vašem komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...